Gratis verzending bij aankoop vanaf € 250,-   Gratis proefstalen
Veel gestelde vragen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je vragen hebt over onze stoffen of een bestelling. Of ben jij juist op zoek naar meer informatie? De meest gestelde vragen hebben we hieronder voor jou uitgewerkt. Uiteraard nodigen wij jou graag uit om ook op de diverse links te klikken om meer te weten te komen! Kan je het antwoord niet direct vinden dan mag je ons een email sturen.

Wij streven ernaar om dezelfde dag nog te reageren.

 

1 Voeringen
1.1 Wat is een lichtdichte voering?

Een black-out voering die 0% licht doorlaat. 

2 Stoffen met speciale eigenschappen of certifcering
2.1 Wat is Oeko-tex ?

Veel van de producten die wij inkopen zijn gecertificeerd volgens OEKO-TEX® STANDARD 100. Lees er hier meer over...

3 Stof informatie
3.1 Welke soorten stoffen zijn er?

Er zijn heel veel begrippen en termen voor verschillende soorten weefsels. Lees er hier meer over.

3.2 Waarom moet een gordijn gevoerd worden?

Het voeren van gordijnen kent veel voordelen, lees er hier meer over.

3.3 Kamerhoge stoffen of banenstoffen

Stoffen worden geproduceerd in verschillende breedtes. Er zijn stoffen die geproduceerd worden op een breedte van 140 cm en/of 280 cm tot 310 cm.

 

Stoffen die geproduceerd worden met een breedte van 140 cm worden daarom banenstoffen genoemd.

Stoffen die geproduceerd worden op een breedte van 280 cm of breder worden kamerhoge stoffen genoemd.

Bij het maken van gordijnen met stoffen die geproduceerd worden op een breedte van 140 cm worden er banen aan elkaar gestikt om de benodigde breedte te behalen die nodig is om de gordijnen te kunnen plooien. De naden die dan ontstaan worden lasnaden genoemd. De banen worden op de lengte geknipt die nodig is om de hoogte te behalen van de gordijnen. De zelfkant die aan de stof zit zijn de zijkanten van de gordijnen.

Bij de stoffen die geproduceerd worden op een breedte van 280 cm of breder wordt de stof in principe gekanteld om gordijnen te maken. De zelfkanten van de stof worden dan de onder- en bovenkant. Bij banenstof zijn de zelfkanten de zijkanten van het gordijn. Meestal kan namelijk de hoogte van het gordijn op deze manier uit de stof worden behaald. Deze stof wordt geknipt op de lengte die nodig is om de metrage te behalen die nodig is voor de breedte van het gordijn. Bij deze stof zullen er dan ook geen lasnaden in het gordijn voorkomen.

Bij stoffen met een print is er al rekening gehouden tijdens de productie of het een kamerhoge stof is of een banenstof.

4 Textielwaren en informatie
4.1 Stofbenamingen

Stofbenamingen

Dit overzicht bevat enkel de meest gebruikte stofnamen. Ingewikkelde nabehandelingstechnieken worden hier niet genoemd.

 

Brabants bont

Katoenen stof met ingeweven kleine ruiten, in witte en gekleurde garens in frisse kleurtjes.

 

Changeant

 Stoffen, waarvan de ketting- en de inslag garens verschillende en vaak contrasterende kleuren bevatten, bijvoorbeeld paars met geel, de look verandert met de plooiingen en vallingen van de stof. Meestal gemaakt van rayon en acetaat, bijvoorbeeld voor voeringen.

 

Chenille

Stoffen waarvan de inslag bestaat uit chenille-garen. Dit soort weefsels hebben zowel aan de voor- als achterkant een fluweelachtig uiterlijk.

 

Cloqué

Eigenlijk dubbelweefsels, in patronen aan elkaar gemaakt. Het onderweefsel laat men krimpen, waardoor het bovenweefsel bol gaat staan, of gaat rimpelen. Deze naam wordt gebruikt voor allerlei stoffen met een rimpelig effect.

 

Corduroy

Engelse benaming voor ribfluweel met smalle ribbels.

 

Denim

Frans: serge de Nîmes. Het verhaal gaat, dat Levi Strauss in zijn in 1850 geopende zaak in Californië, naast stoffen voor tenten en tentwagens, ook broeken aan gouddelvers verkocht. Deze broeken waren gemaakt uit serge de Nîmes, wat later denim werd. Dicht stevig weefsel uit katoen, meestal in keperverbinding.  De ketting is gekleurd, meestal blauw, en de inslag is ongekleurd.

 

 

 

Duvetine

Wollen stof in keper- of satijnbinding, opgeruwd, zodat de stof het uiterlijk van fluweel krijgt.

 

Epinglé

Benaming van meubelstoffen die zijn geweven op speciale roeden weefmachines, met lusjes die niet doorgesneden zijn.

 

Halflinnen

Aanduiding voor de grondstofsamenstelling van artikelen , waarvan de ketting uit katoen en de inslag uit linnen bestaat. Veel huishoudtextiel is op deze manier samengesteld.

 

Jacquard

Naar de Franse uitvinder van de Jacquard-weefmachine. Weefsel waarin grote, drukke dessins zijn ingeweven. Onder andere gebruikt voor meubel- en gordijnstoffen. Is als luxe weefsel met goed- of zilverdraden bekend onder de naam brokaat en met patronen in dezelfde kleur voor tafellakens onder de naam damast.  |In het algemeen wordt bij ingewikkelde weefpatronen gesproken van jacquardstoffen.

 

Linnen

Kenmerkend voor vlaslinnen weefsels is de platverbinding. Dit is de oudste manier van weven, niet te verwarren met weefseks in linnenbinding die namen hebben gekregen als’graslinnen, Egyptisch linnen (katoen) en zijdelinnen (rayon).

 

Marquisette

Gaasweefsels gemaakt uit dunne garens. Voornamelijk gebruikt voor vitrages. Gaasweefsels worden gekenmerkt door de winding van de kettingdraden om elkaar en om de inslag, en daarom ook wel slingerdraadweefsel genomed.

 

Microvezels

Zeeer fijne polyester- of plyamidevezels, waarvande vezellfijnheid kleinder is dan 1 dtex (1dtex = 0,1g per 1000m) Weefsel gemaakt van microvezels hebben een zeer goede wind- en waterdichtheid en zijn waterdampdoorlatend.

 

Molton

Zacht en dik weefsel van katoen, in linnen- of keperverbinding en geruwd.

 

 

Moquette

Een kettingfluweel, met een korte pool van wol, voor meubelbekleding. Is de pool van mohair, dan heet het trijp.

 

Mouliné

Naam voor getwijnde garend ie zijn gemaakt van verschillende gekleurde en enkelvoudige garens. Weefsel van de garens heet ook mouliné.

 

Mousseline

Een meestal bedrukt weefsel in linnenbinding, uit zachtgedraaide garens. Oorspronkelijk gemaakt van wol of katoen, tegenwoordig ook gemaakt van dunne vezelgarens van synthetische vezels. Voelt zacht en wollig aan.

 

Pied de Poule-weefsel

Kippenpoot. Een speciaal effect of patroon  dat in een weefsel ontstaat door afwisseling van donkere en lichte kleuren, in zowel ketting als inslag. wat een beetje doet denken aan een kippenbout.

 

Pluche

Frans; peluche, van het franse pelu, wat harig betekent. Hoogpolig kettingfluweel, gemaakt als een dubbelweefsel, dat op de weefmachine doormidden wordt gesneden tot enkelvoudige pluche. De naam pluche gebruiken we ook voor breisels met een lusvormige of fluwelen bovenkant.  Deze laatste variant wordt toegepast als badstof en bont-imitatie. Geweven pluche wordt gebruikt voor de bekleding van meubels, gordijnen en tafellinnen.

 

Raschel

Op raschelmachines (een soort kettingbreimachines), gemaakte kettingbreisels, zoals vloerbedekking, stoffen voor kleding en artikelen voor verschillende toepassingen.

 

Ratiné

Zware stof van wol of katoen met een opgeruwd haardek. Dit haardek heeft door friseren (= krullen, opkammen) in elkaar gedraaide vezelpropjes gekregen.

 

 

Ribs of Rips

Weefsels met duidelijke ribbels in de lengterichting, maar veel vaker in de dwarsrichting. Wordt toegepast in kleding, maar ook in gordijnen. Samenstelling; katoen, viscose of synthetische materialen.

 

Satinet

Voeringstof van katoen in satijnbinding, glanzend gemaakt door te persen.

 

Satijn

Weefsels in atlas- of satijnbinding. Afgeleid van het Italiaanse woord voor zijde; seta, omdat het weefsel glanst, net zoals zijde.  Satijn wordt gemaakt van verscheidene vezels. Er zijn verschillende variëteiten, zoals bijvoorbeeld satijn-duchesse, dat vrij dicht geweven is en ook een matte glans heeft.

 

Serge

Weefsels in keperverbinding, meestal gebruikt in wollen kamgaren kledingstoffen en rayon- en katoenen voeringstof.

 

Taft

Komt van Perzische woord voor taftah, wat spinnen betekent en het woord tafteh; glanzend. Het is een dichte en fijndradige en beetje stijf weefsel in platbinding, van viscose, zijde of van synthetische materialen.

 

Trijp

Moquette (kettingfluweel)  met een mohairpool, ook wel velours d’Utrecht genaamd.

 

Velours

Kettingfluwelen, katoenen stof voor gordijnen. Het Franse woord voor fluweel.

 

Velours antique

Een kettingvelours, geweven met onregelmatige inslag; slubgaren. Er ontstaan hierdoor onregelmatige breedtestrepen, die een specifiek effect sorteren.

 

 

Velvet

Engelse benaming van fluweel.

 

Vilt

Materiaal dat tot stand komt door het vervilten van vezels (wol een haren) door chemische en mechanische behandeling onder gelijktijdige invloed van druk, vocht en warmte.  Hierdoor is het in vormen te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een hoed.

 

Zeildoek

Zwaar linnen of katoenen weefsel in platbinding, grof getwijnd garen wordt verwerkt in ketting en inslag.

 

Zephir

Weefsels, katoen, in linnenbinding, effen van kleur of geweven in ruiten- of streepmotieven.

5 Bestellen
5.1 Hoe kunnen wij een bestelling plaatsen?

Zijn jullie al een bestaande klant van convair.nl?

Klik dan hier om in te loggen op je account en plaats eenvoudig de bestelling online. Of stuur een mail naar [email protected]

Heb je nog geen account? Vraag deze dan hier aan. 

 

 

5.2 Kunnen wij de bestelling nog wijzigen?

Zolang de bestelling nog niet is afgesneden in ons magazijn kan de bestelling nog worden gewijzigd.

5.3 Waarom zie ik geen prijzen?

Wanneer je geen prijzen ziet staan bij de producten ben je waarschijnlijk niet ingelogd. Klik hier om in te loggen op je account. Heb je nog geen account? Vraag deze dan hier aan. 

Ben je wel ingelogd maar zie je nog steeds geen prijzen bij de producten staan? Stuur dan een mail naar [email protected]

5.4 Is er een minimale bestel hoeveelheid?

Alle bestelhoeveelheden zijn per hele strekkende meter of per volle rol. Bij leveringen van volle rollen is 5% meer of minder levering voorbehouden.

6 Levertijden en verzending
6.1 Hoeveel verzendkosten betalen wij?

Alle orders vanaf € 250,00 worden franco geleverd, met uitzondering van palletzendingen (vanaf 200 meter).

De standaard vrachtkosten zijn voor Nederland € 12,95 en voor zendingen binnen de Benelux en Duitsland bedragen dezer € 17,95. Voor zendingen met een lengte van meer dan 170 cm binnen Nederland rekenen wij een tarief van € 17,95.

De standaard vrachtkosten voor een pallet in Nederland bedragen € 49,95 en € 249,95 voor lengte pallets.

Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

6.2 Kunnen wij onze bestelling volgen?

Ja, dat kan. Zodra de bestelling ons magazijn heeft verlaten, sturen wij een e-mail met een zendingsnummer of track and trace code, hiermee kun je de status van je bestelling na 00.00 uur volgen via de website Transmission.

6.3 Hoe snel wordt onze bestelling geleverd?

Wij verzenden in principe op maandag, dinsdag en donderdag. De bestellingen (colli, lengte vracht en pallets) worden door onze vervoerder Transmission verwerkt en geleverd.

Na ontvangst van je bestelling (voor 14.00 uur), kun je de goederen binnen 1-2 werkdagen in huis verwachten, mits op vooraad. Indien er niet voldoende voorradig is, zullen wij je hiervan op de hoogte brengen per email met een verwachtte levertijd.

 

6.4 Kunnen wij onze bestelling op een ander adres laten leveren?

Ja dat kan! Je kan een afwijkend leveradres, bijvoorbeeld het adres van een atelier opgeven.

7 Betaalmogelijkheden
7.1 Welke betaalmogelijkheden zijn er?

Om jullie bestelling zo snel en veilig mogelijk af te kunnen ronden bieden wij verschillende betaalmethoden aan. Tijdens het afrekenen er per bestelling een voorkeur voor een betaalmethode worden aangegeven.

 
iDeal

Met iDeal betaalt u eenvoudig in uw eigen vertrouwde bankomgeving. Betaling via iDeal is snel en veilig!


Creditcard

Op convair.nl is het ook mogelijk om te betalen met creditcard.


Paypal

Met Paypal betaalt u eenvoudig met uw e-mail adres en Paypal wachtwoord.


Overschrijving

Wil je betalen door middel van een overschrijving? Gebruik dan de volgende gegevens:

123 Concept Stores B.V. 
IBAN: NL51INGB0665432003
BIC: INGBNL2A

7.2 Kunnen wij de bestelling achteraf betalen?

Voor onze bestaande klanten is het in principe mogelijk om achteraf te betalen, wij hanteren een betaaltermijn van 14 dagen.