Gratis verzending bij aankoop vanaf € 250,-   Gratis proefstalen

Stoffen Wiki

alles over stoffen

 

Wat is een Polyester FR?

Een polyester FR is een polyester garen met een permanente brandvertraging.

Wat is een Trevira CS?

Trevira CS is een merknaam voor een brandvertragende garen. Stoffen gemaakt van Trevira CS zijn permanent brandvertragend en voldoen aan alle Europese normeringen. Welke verschillende stoffen en kwaliteiten zijn er? Het zijn er in ieder geval een heleboel! Wij hebben de belangrijkste beschreven.

A

Wat is een Ausbrenner?

B

Wat is Brabant bont?

Katoenen stof met ingeweven kleine ruiten, in witte en gekleurde garens in frisse kleurtjes. Denk aan rood/wit en blauw en wit.

C

Wat is Changeant?

Stoffen, waarvan de ketting- en de inslag garens verschillende en vaak contrasterende kleuren bevatten, bijvoorbeeld paars met geel, de look verandert met de plooiingen en vallingen van de stof. Meestal gemaakt van rayon en acetaat, bijvoorbeeld voor voeringen.

Wat is Chenille?

Stoffen waarvan de inslag bestaat uit chenille-garen. Dit soort weefsels hebben zowel aan de voor- als achterkant een fluweelachtig uiterlijk.

Wat is Cloqué?

Eigenlijk dubbelweefsels, in patronen aan elkaar gemaakt. Het onder weefsel laat men krimpen, waardoor het boven weefsel bol gaat staan, of gaat rimpelen. Deze naam wordt gebruikt voor allerlei stoffen met een rimpelig effect

D

Wat is een Denim of Jeans?

Frans: serge de Nîmes. Het verhaal gaat, dat Levi Strauss in zijn in 1850 geopende zaak in Californië, naast stoffen voor tenten en tentwagens, ook broeken aan gouddelvers verkocht. Deze broeken waren gemaakt uit serge de Nîmes, wat later denim werd. Dicht stevig weefsel uit katoen, meestal in keperverbinding.  De ketting is gekleurd, meestal blauw, en de inslag is ongekleurd.

Wat is een Duvetine?

Wollen stof in keper- of satijnbinding, opgeruwd, zodat de stof het uiterlijk van fluweel krijgt.

E

Wat is een Epinglé?

Benaming van meubelstoffen die zijn geweven op speciale roeden weefmachines, met lusjes die niet doorgesneden zijn.

H

Wat is een Halflinnen?

Aanduiding voor de grondstofsamenstelling van artikelen , waarvan de ketting uit katoen en de inslag uit linnen bestaat. Veel huishoudtextiel is op deze manier samengesteld.

J

Wat is een Jacquard?

Naar de Franse uitvinder van de Jacquard-weefmachine. Weefsel waarin grote, drukke dessins zijn ingeweven. Onder andere gebruikt voor meubel- en gordijnstoffen. Is als luxe weefsel met goud- of zilverdraden bekend onder de naam brokaat en met patronen in dezelfde kleur voor tafellakens onder de naam damast. In het algemeen wordt bij ingewikkelde weefpatronen gesproken van jacquardstoffen

L

Wat is een Linnen?

Kenmerkend voor vlaslinnen weefsels is de platverbinding. Dit is de oudste manier van weven, niet te verwarren met weefsels in linnenbinding die namen hebben gekregen als graslinnen, Egyptisch linnen (katoen) en zijdelinnen (rayon).

M

Wat is een Marquisette?

Gaasweefsels gemaakt uit dunne garens. Voornamelijk gebruikt voor vitrages. Gaasweefsels worden gekenmerkt door de winding van de kettingdraden om elkaar en om de inslag, en daarom ook wel slingerdraadweefsel genoemd.

Wat zijn Microvezels?

Zeer fijne polyester- of polyamidevezels, waar van de vezel fijnheid kleiner is dan 1 dtex (1dtex = 0,1g per 1000m) Weefsel gemaakt van microvezels hebben een zeer goede wind- en waterdichtheid en zijn waterdamp doorlatend.

Wat is een Molton?

Zacht en dik weefsel van katoen, in linnen- of keperverbinding en geruwd.

Wat is Moquette?

Een kettingfluweel, met een korte pool van wol, voor meubelbekleding. Is de pool van mohair, dan heet het trijp.

Wat is een Mouliné?

Naam voor getwijnde garens welke zijn gemaakt van verschillende gekleurde en enkelvoudige garens. Weefsel van de garens heet ook mouliné.

Wat is een Mousseline?

Een meestal bedrukt weefsel in linnenbinding, uit zacht gedraaide garens. Oorspronkelijk gemaakt van wol of katoen, tegenwoordig ook gemaakt van dunne vezelgarens van synthetische vezels. Voelt zacht en wollig aan

P

Wat is een Pied-de-Poule weefsel?

Een speciaal effect of patroon  dat in een weefsel ontstaat door afwisseling van donkere en lichte kleuren, in zowel ketting als inslag. wat een beetje doet denken aan een kippenbout.

Wat is een Pluche?

Frans; peluche, van het franse pelu, wat harig betekent. Hoogpolig kettingfluweel, gemaakt als een dubbelweefsel, dat op de weefmachine doormidden wordt gesneden tot enkelvoudige pluche. De naam pluche gebruiken we ook voor breisels met een lus vormige of fluwelen bovenkant.  Deze laatste variant wordt toegepast als badstof en bont-imitatie. Geweven pluche wordt gebruikt voor de bekleding van meubels, gordijnen en tafellinnen.

R

Wat is Ratiné?

Zware stof van wol of katoen met een opgeruwd haar dek. Dit haar dek heeft door friseren (= krullen, opkammen) in elkaar gedraaide vezelpropjes gekregen

Wat is een Ribs of Rips?

Weefsels met duidelijke ribbels in de lengterichting, maar veel vaker in de dwarsrichting. Wordt toegepast in kleding, maar ook in gordijnen. Samenstelling; katoen, viscose of synthetische materialen.

S

Wat is een Satijn?

Weefsel in een atlas-of satijnbinding. Afgeleid van het Italiaanse woord voor zijde; seta, omdat het weefsel glanst, net als zijde. Satijn wordt gemaakt van verscheidene vezels. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld satijn-duchesse, dat vrij dicht geweven is en ook een matte glans heeft.

Z

Wat is een zijde?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »