Gratis verzending bij aankoop vanaf € 250,-   Gratis proefstalen

DUURZAME GORDIJNEN & GORDIJNSTOFFEN

  • Geplaatst op
  • 0
DUURZAME GORDIJNEN & GORDIJNSTOFFEN

In eerdere blog vertelden we je dat de meest duurzame keuze voor gordijnen misschien wel de keuze voor de linnen stoffen is. Zoek je duurzaam, een duurzame projectstof of een duurzaam gordijn? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Wellicht ten overvloede, maar zeker de moeite waard om hier te benadrukken. Wij kopen altijd onze stoffen rechtstreeks in bij onze fabrikanten en weverijen uitsluitend in Europa. Korte lijntjes, daar houden wij van en dat brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen we de kwaliteit goed waarborgen en kopen we direct tegen mooie prijzen in wat de kwaliteit en inkoopprijzen voor jullie ook ten goede komt. Wij hebben expliciet gekozen om samen te werken met slechts een paar leveranciers (partners), want wij vinden een goede samenwerking en lange termijn relaties erg belangrijk.

Duurzaamheid is een actueel item en ook wij ontkomen er niet meer aan. Het juist en duurzaam inkopen van de nieuwste collecties. Naast de nieuwste kleuren en trends, is het tegenwoordig van belang om ook het milieu en dus meer duurzame keuzes te maken. Naast de eerder al ingevoerde uitsluitende nieuwe inkoop van Oeko-tex Standard 100 gecertificeerd textiel lanceren we binnenkort de nieuwste ECO Green products. Naast alle nieuwe Oeko-tex gordijn- en projectstoffen zullen we binnenkort gerecyclede katoen & gerecycled polyester in de collectie opnemen.

 

 

GERECYCLEDE KATOEN

Katoen van de katoenplant. Het klinkt zo onschuldig en super natuurlijk. Maar het duurzame idee van die prachtige katoenbol is helaas achterhaald. Wist je dat de katoenteelt juist enorm belastend is voor het milieu en daarom wordt er tegenwoordig extra geïnvesteerd in het recyclen van katoen. Dit verkleint direct het gebruik, of beter gezegd het verbruik van water, pesticiden en energie enzovoorts.

Naast het verminderen van CO2 uitstoot ook het garanderen van een duurzame productie van onze collectie gordijnen en gordijnvoeringen. Bewust zijn en oog hebben voor stoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid of het milieu en de universele rechten van werknemers en de rechten van kinderen waarborgen.

Bij ons kan je dat binnenkort herkennen, doordat de nieuwe stoffen zijn gecertificeerd met het "Global Recycled Standard"-zegel door Control Unión BV (Zie onder).

 

 

 

1000 kilo Katoen versus 1000 kilo Recycled katoen

Waterbesparing teelt 10300 LITER

Chemische bemesting 194 KILO

Water verfproces en afvalwater 10490 LITER

Energiebesparing 2923 KW

CO2 uitstoot tijdens verfproces 29 KILO

Chemicaliën verfproces 21 KILO

Afvalwater verfproces 4468 LITER

 

 

GERECYCLEERD POLYESTER

Gerecyclede polyester; het alternatief voor traditioneel of nieuw polyester. Polyester gaat lang mee en dat maakt het extra duurzaam om te gebruiken in raamdecoratie. Wat traditioneel polyester zo schadelijk en milieubelastend maakt, is hoe het vervaardigd wordt. Polyester is gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET). Dat is een van de meest voorkomende type plastic in de wereld. Polyester wordt gemaakt van de petroleum, wat een fossiele brandstof is. Een afgeleid product van aardolie, dat een zware verwerking vereist en enorm belastend is voor het milieu. De technologie is momenteel gelukkig voldoende gevorderd om polyester te kunnen maken van gerecyclede plastic flessen. Het geeft petflessen een tweede leven en draagt zo mee aan het enorme afvalprobleem en de zogenaamde 'plasticsoep'. Door plastic flessen te hergebruiken voor het maken van polyester vezels draagt het bij aan het verminderen van de afvalberg en helpt om de oceanen schoner te houden. 

Hoe kan polyester opnieuw gebruikt worden? Het voordeel van gerecycled polyester is dat er geen nieuw polyester gemaakt hoeft te worden, waarbij grondstoffen en energie verbruikt worden en CO2 uitstoot plaats vindt. Van de reeds bestaande of oude polyester worden ‘bolletjes, pellets of chips’ gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels. Zo kunnen er weer nieuwe polyester stoffen van gemaakt worden. Gerecycled polyester gebruikt tot wel 75% minder aardolie dan nieuw of gangbaar polyester. Het verbruikt veel minder energie en stoot minder schadelijke stoffen uit. 

Verpakkingen van PET en polyester kleding kunnen eindeloos gerecycled worden. Hierdoor hoeft er geen nieuwe polyester meer te worden geproduceerd en besparen we grondstoffen. Daarbij krijgt polyester dat anders op een vuilnisbult terecht zou komen een tweede leven. 

De eigenschappen van gerecycled polyester zijn dezelfde als die van standaard polyester: het is sterk, kleurvast, flexibel en bestand tegen slijtage en hoge temperaturen. Kortom een goed materiaal voor raamdecoratie en projectstoffering. 

 

1 KG polyester = 44 petflessen

 

1000 meter garen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »