Gratis verzending bij aankoop vanaf € 250,-   Gratis proefstalen

WAT IS LINNEN

 • Geplaatst op
 • Door Sabine
 • 0
WAT IS LINNEN

WAT IS LINNEN

Spring is in the air. Bij linnen krijgen we een zonnig gevoel. Wist je dat linnen een super mooi, natuurlijk en eco vriendelijk product is. Daarom bij uitstek geschikt voor een mooie zonnige look. Linnen leek jaren verjaagd door die andere natuurlijke vezel "katoen". Maar gelukkig en zeker met het oog op duurzaam textiel is deze prachtige stof weer meer en meer in productie. Linnen wordt gemaakt van de vlasteelt. Het vlas groeit het beste in Noordelijke delen van Europa. Kortom de mooiste linnen groeit bij ons om de hoek en het groeit namelijk het allerbeste in het wisselvallig weer. Voldoende zon en regen en een niet te koud klimaat. De ultieme cocktail voor de mooiste linnen. Linnen is een prachtig natuurlijk verkregen textiel product uit Europa. Noord Europa met als beste producenten Frankrijk, België en Nederland. Linnen vlas wordt in ons land met name nog in Zeeuws-Vlaanderen geteeld, maar vroeger ook een belangrijk gewas voor de boeren van Groningen. Boeren hebben grote weilanden vol vlas staan. Vlas wordt zodra ze volgroeid is, uit de grond getrokken en op het land te drogen gelegd. 

 

 

Vlas is de natuurlijke basis voor linnen. In april gaat het vlaszaad de grond in, waarna het in ongeveer 100 dagen uitgroeit tot een zo lang mogelijke vezel van circa 80-120 cm.  Halverwege juli kan er meestal geoogst worden. Vervolgens wordt het met wortel en al uit de grond getrokken. Des te langer, des te beter. Tegenwoordig gebeurt dit machinaal, waarna het te drogen wordt gelegd op het land. Enkel de natuurlijke invloeden als zon, wind en regen zorgen ervoor, dat de vlastakken een mooi natuurlijk uiterlijk en tint krijgt. Aan het einde van het droogproces kunnen de vlastakken uit elkaar getrokken worden (gesplitst). Zo ontstaan er draden uit elkaar getrokken, welke hierna verwerkt kunnen worden tot linnen garens. Omdat linnen zo sterk is, kan het makkelijk gefinisht worden. Dat zijn extra bewerkingen om de stof een speciaal uiterlijk te geven. Denk aan bleken, verven of geruwd en verouderd met Stone-Washed effecten. Linnen heeft veel fijne eigenschappen. Het is sterk en vocht opnemend. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en valt soepel met een eigenzinnige kreuk. Kortom linnen heeft een natuurlijke, stoere, landelijke look.

 

 

100% NATUURLIJK LINNEN

Je moet er van houden! 100% Linnen heeft een echt eigen uitstraling. Het kreukt, krimpt, verkleurt, hangt uit enzovoorts. Dat maakt het juist die echte 100% look and feel. Een heerlijk natuurlijk materiaal. Een mooie natuurlijke grondstof met eigenwijze trekjes. Het brengt buiten naar binnen en daarom is het een enorm geliefd materiaal. En allang niet meer alleen in de romantische interieur stijlen. Maar linnen stoffen passen bij uitstek in de stoere, industriële en moderne interieurs. Linnen stoffen en linnen gordijnen zijn niet meer weg te denken in de huidige interieurs.

Linnen stoffen per meter in banen brede, maar ook linnen kamerhoge stoffen per meter tegen gunstige inkoopprijzen voor jullie zakelijke partners en retailers. Door de natuurlijke valling van linnen past het in bijna ieder interieur en combineert het perfect met andere natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld hout, marmer en natuursteen. Linnen stoffen zijn lekker zacht, super sterk en pluizen of pillen niet. Door ze te combineren met een voering, waardoor je een 2 laags systeem krijgt, krijgt de linnen een nog mooiere en volle valling in de stof. Maar ook zal de linnen stof extra beschermd zijn tegen invloeden van zon- en uv straling. Langdurige blootstelling aan daglicht is bij gordijnen hangend voor de ramen meestal niet te voorkomen. Kleuren in linnen zijn extra gevoelig voor verschieten en verkleuren. Wist je al dat wij desgewenst linnen gordijnen op maat voor jullie maken. Kortom een linnen gordijn of linnen vouwgordijn op maat gemaakt door ons oer-Hollandse atelier. Zo kan jij je lekker bezig houden met het ontwerpen en verkopen van mooie en luxe linnen stoffen. Van linnen gordijnen met stoere ingeslagen ringen op een roede of linnen wavegordijnen.

 

LINNENLOOK

Zoals we eerder al aangaven. You love it or hate it. Linnen is typisch zo’n stof, waar je een mening over kan hebben. Voor alle zogenaamde “nadelen” van de natuurlijke linnen is er een alternatief. Wanneer je wel de mooie natuurlijke, matte en soepel vallende look wil, maar niet de eigenwijze en soms eigenaardige kreuk, krimp, verkleuring en dergelijke. Dan kies je beter voor de linnenlook. Zeker ook voor de projectstoffering is het van belang dat de linnen gordijnstoffen aan alle eisen voldoen v.w.b. brandveiligheid en normeringen. Natuurlijke linnen kan enkel brandwerend worden gemaakt met een coating. Deze verdwijnen met/na iedere wasbeurt. Wij raden dit type niet aan. Kies dan beter voor een linnenlook FR (Flame Retardent) gordijnstof. Zo weet je zeker dat het blijvend brandvertragend en aan alle vereisten Europese normeringen voldoet. Linnen en linnenlooks variëren in gradaties en samenstellingen van grondstoffen, waardoor er verschillende eigenschappen aan de stof kunnen worden gegeven. Variërend van een klein percentage linnen in de stof, tot een 100% linnen of juiste enkel een linnen look en feel in een 100% Polyester.

 

100% LINNEN VERSUS LINNENLOOK

Levendig, eigenwijs, mooier, soepelere en zachter. Linnen wordt door gebruik alleen maar mooier en zachter. En bovendien is linnen pluis en pilling vrij. Linnen is in vergelijking tot katoen qua duurzaamheid in natuurlijke grondstoffen de betere keuze. Linnen gewassen groeien snel, hebben weinig tot vrijwel geen kunstmest, pesticiden en water nodig ten opzichte van de natuurlijke collega katoen. Dè reden dat je linnen na jarenlang verdrongen door de katoenvezel weer ziet terugkomen in het modebeeld voor kleding- en interieurstoffen. Linnenvlas groeit het beste en het meeste bij ons in de buurt. Kortom linnen gordijnen zijn niet enkel een mooie keuze, maar ook een verantwoorde en duurzame keuze. Minder eigenwijs en meer betrouwbaar als materiaal dan graag de linnenlook gebruiken.

 

 

 

WAT MAAKT LINNEN ZO GELIEFD?

Linnen is een luxe natuurproduct en heeft enorm fijne en goede eigenschappen die het draagcomfort van linnen verhogen. Linnenvezels zijn goed temperatuur regulerend. Ze voelen ’s winters warm en ’s zomers koel aan.

Linnen kan goed en gemakkelijk bewerkt worden, zodat het een mooie en meer slate, versleten of vintage linnen uiterlijk krijgt. Denk aan linnen bewerkingen of linnen finishes als Stone Wash of versoepelen, verzachten e.d. van de linnen stoffen. Linnen laat zich gemakkelijk behandelen en verven in alle kleuren. 

Linnen inbetweens, maar zeker ook linnen overgordijn stoffen zijn enorm geliefd in het interieur, omdat het zo'n mooie natuurlijke uitstraling heeft. 

 

LINNEN GORDIJNEN VOEREN

Vergeet nooit dat linnen een natuurlijk en enorm sterk, maar ook wel iets gevoelig weefsel is. Wat we je eerder al vertelde gevoelig voor krimp en uv-licht. Maar ook om extra functies te geven aan de linnen stoffen dien je eigenlijk altijd een voering te overwegen. Zo maak je van een gewone linnen stof een linnen verduisterend gordijn of linnen verduisterend vouwgordijn. Door te voeren bescherm je de linnen tegen licht en zon en maak je de uitstraling extra luxe en volumineus.

 

 • Linnen gordijnen verduisterend of lichtdicht voeren
 • Linnen gordijnen thermisch voeren en afwerken
 • Bijpassend of contrasterend voeren van de linnen gordijnen

 

LINNEN GORDIJNEN WASSEN

Aangezien linnen een super sterke vezel is, zou je kunnen denken dat het zich goed leent om te wassen. Linnen kan goed gewassen. Wel dien je rekening te houden met de natuurlijke krimp en kleurverlies, ook wel het bloeden van de stof genoemd. Wanneer je linnen gordijnen wil gaan wassen, dan kun je de losse meters linnen stof misschien het beste voorwassen. De eerste natuurlijke krimp na wassen ondervang je dan, voordat je de gordijnen gaat confectioneren/vervaardigen. Wil je eigenlijk niet wassen. Kies dan voor een extra grote dubbele onderzoom in het gordijn. Zo kun je de lengte van de linnen gordijnen later eenvoudig herstellen en uitleggen. De beste keuze bij linnen raamdecoratie is reinigen d.m.v. “Dry Cleaning” (=chemisch reinigen zonder water). Zo voorkom je krimp. Het eenvoudig langer fris houden van de gordijnen kan door de linnen gordijnen bij tijd en wijle even een nachtje buiten in mist op te hangen.

Linnen was en onderhoud tips:

 • Vraag altijd eerst advies, alvorens zelf te gaan wassen. Linnen krimpt. Vraag altijd om advies, indien je de gordijnen wil wassen.
 • Hang nachtje in de mist buiten
 • Neem af en toe mee met de stofzuiger op het laagste zuigstand en de allerzachtste borstel.

 

LENGTE LINNEN GORDIJNEN

Linnen is een gevoel en dat kun je extra benadrukken door voor bepaalde confectiemethode te kiezen. Bij linnen is de lengte, oftewel de hoogte van rails/roede tot vloer ook een belangrijk detail om mee te nemen in het ontwerp. De juiste lengte van de linnen gordijnen is enorm sfeerbepalend. Voor de beste en mooiste sfeer, adviseren wij om tenminste voor een lang en op de vloer staand gordijn te kiezen. Linnen leent zich ook heel goed om royaal gedrapeerde zomen te hebben. De losse en XL zoom accentueert het stoere, natuurlijke karakter van de linnen stoffen.

 

OEKO-TEX LINNEN & ECO LINNEN

Duurzame stoffen met een kleine ecologische voetprint,  die bovendien ook nog eens superfijn aanvoelen. Linnen past perfect bij deze omschrijving. Prachtige grondstof met eigen karakter en ook nog eens enorm duurzaam is. Inmiddels kopen wij enkel Oeko-tex linnen en andere gordijnstoffen in. Meer informatie of voor vragen mag je ons mailen.

Linnen is 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar

Vlas of linnen groeit enkel door regenwater. Er worden geen chemicaliën of andere toevoegingen aan het groeiproces toegevoegd.

 

 

VOOR- EN NADELEN LINNEN GORDIJNEN

Wat je nooit mag vergeten is dat linnen een natuurproduct is. Nogmaals, wanneer je ervan houdt? Maar wanneer je een hekel hebt aan kreuk en de doorleefde, ietwat wat rommelige look van linnen. Kijk dan snel verder en sla linnen over.

Linnen is een enorm sterk en vocht opnemend materiaal.  Maar hierdoor ook gevoeliger voor kreuk, krimp, schimmels en verkleuringen. Dus linnen is minder geschikt voor vochtige ruimtes en minder goed geïsoleerde (vakantie) huizen. Wanneer je toch voor de stoere en of onregelmatige, landelijke look van linnen wil gaan overweeg dan een linnenlook.

Het grappige bij een Linnen gordijn is eigenlijk dat de voor-en nadelen gelijk zijn en je er juist wel of niet voor laten kiezen:

Kortom voor-en of nadelen op een rij:

 • Natuurlijke look en kreuk
 • Onregelmatigheden en verdikkingen in de vezels en garens (soort pitjes)
 • Vocht opnemend
 • Uithangen en of krimpen
 • Eerder verkleuren (denk aan voeren van de gordijnen)

 

 

LINNEN GORDIJNEN EN LINNEN VOUWGORDIJNEN OP MAAT

We hebben een uitgebreide collectie linnen stoffen. Zie of vind je het niet direct? Vraag het ons.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »