Je verandert het ook niet 123 ieder jaar. Ze zijn de finishing touch van jouw kamer. Ze maken de ruimte af! Zorgen voor de juiste sfeer en akoestiek en creëren privacy. En omdat wij graag zien, dat jij de juiste gordijnen kiest voor jouw identiteit en woonstijl, om hier vervolgens heerlijk van te kunnen genieten heb ik er een onderwerp voor deze blog van gemaakt.

Waar moet je nu aan denken bij het kiezen van de juiste kleur van de gordijnen? Uiteraard is dit een kwestie van persoonlijke smaak en misschien ook van de kleurtrends op dat moment. Maar misschien kan ik je met onderstaande een klein beetje inspireren en adviseren.

Gewoon wat tips om mogelijk rekening mee te houden. Je doet het wellicht voor het eerst en wil jarenlang kunnen genieten van de nieuwe gordijntjes.

Meestal komt de raamdecoratie als laatste aan bod. Eerst wordt de ruimte helemaal ingericht. Plafonds en muren worden geschilderd of behangen. Vloeren worden hierna eventueel ook nog aangepakt gelegd. Hout en tapijt doen veelal warm aan. De nieuwste trend gevlinderd beton, betonlook en gietvloeren doen harder, kouder en industriëler aan. Neem ook dit gegeven mee in jouw keuze. Het kiezen van overgordijnen in een warme kleur, kun je de ruimte zachter en huiselijker maken. Maar wanneer je het liever strak ziet, dan kun je beter kiezen voor koele kleuren of misschien juist de strakke belijningen van rolgordijnen of plissés 

Ieder seizoen en weertypen geeft een andere lichtinval in de kamer. Maar ook de afmetingen van de ramen hebben invloed op het licht. Al deze factoren kun je eens langslopen. Kijk naar de positie van het licht? Zit het raam Noord of Zuid?

Kamers op het Noorden zullen een koelere, en neutraler lichtinval hebben, dan ruimtes met ramen op het zuiden. Deze zal van nature al een warmere sfeer hebben.

Wil je licht behouden in de ruimte? Kies dan voor lichte kleuren overgordijnen of inbetweens. Wil je geborgenheid, durf dan voor kleur te kiezen.

Wat wil je bereiken met de gordijnen? Moeten ze de ruimte warmer of koeler maken? Hiermee bedoel ik nu niet de isolerende functie van gordijnen. Wat uiteraard mooi is meegenomen voor het klimaat in huis.

Maarrrrr, dat je ook kleuren kun je onderverdelen in 3 kleurcategorieën. En uiteraard kun je hier ook in mixen. Bijvoorbeel een koele basis met warme accersoires.

Warme tinten

Dit zijn kleuren die, dynamiek, leven en knusheid en sfeer aan de ruimte toevoegen. Denk aan roden, roest en gelen

Koele tinten

Dit zijn tinten die de ruimte rust geven, denk aan blauw en groenige teints.

Bronnen o.a. VTwonen en terug te vinden op onze Pinterest borden

Neutrale tinten

Grijs, wit, bruin

Allereerst kijk naar wat voor ruimte het is en wat je wil bereiken? Een slaapkamer vraagt misschien om meer rust, dan bijvoorbeeld een leef- en of woonkeuken. Maar dit hoeft niet perse voor jou te werken. Misschien ben jij al wat druk en chaotisch van nature (voel je niet aangesproken, ik heb het over mezelf????) of werk je ook vanuit thuis aan de keukentafel, dan kun je misschien weer beter voor een koelere kleurpallet kiezen.

Dit bovenstaande aan wetenschap meegenomen, kies vooral jouw kleur op gevoel. Wat vind je mooi. Ben je een blauw type, kies dat dan ook.

Doe dit door middel van de gordijnen of juist door een wand in deze kleur te schilderen en de gordijnen in een afgezwaktere en misschien vergrijsde blauw.

Er zijn 100-den theorieboeken over kleuren geschreven, om maar niet te beginnen over de oneindige kleurnummers en kleurnamen. (kleurnamen zijn trouwens erg leuk, ze spreken vaak een mooi kleurgevoel uit. Fantastisch dat een naam een kleur echt kan laten leven. Verder zal ik jullie hier niet mee vermoeien. Je kunt het altijd nog even googlen.

Hoe kies je nu kleur? Volg vooral jouw gevoel. Kijk in tijdschriften enz om inspiratie op te doen. Maak jouw moodboard per ruimte en zo ontdek je snel genoeg, welke kleur goed bij jouw woonstijl past.

Wil je kleur, maar durf je het niet? Doe het dan niet in de raamdecoratie. Kies hier voor neutraal, denk aan lichte tinten als creme, wit of grijzigen. Breng dan in de accessoires een accentkleur aan. Deze kun je makkelijker per seizoen aanpassen.

Misschien vind je het leuk om een onze kleurgroepen in de shop eens te bekijken. Wil gaan spelen met kleuren, bestel vandaag nog een gratis staal. 

 

Color your world❤️

Liefs,

Team Convair